• Novinky

            • Regionálne kolo v bedmintone

            • V dňoch 4. a 5. mája sa uskutočnilo regionálne finále chlapcov a dievčat stredných škôl v bedmintone, kde nás reprezentovali opäť aj naši žiaci. 

              V silnej konkurencii dievčatá obsadili tentokrát 5. miesto a chlapci opäť potvrdili nepremožiteľnosť a obsadili  1. miesto.

              Ďakujeme všetkým za reprezentáciu  a skvelé výkony a chlapcom prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

            • Cvičná expedícia DofE

            • DofE... to je dobrodružstvo, tím, varenie s masterchefom Danom, stanovanie, výhľady, príroda, skoro došli zásoby vody, hviezdy, zaujímavosti v Závadke, nezmokli sme, natáčanie promo videí, žaby v akcii, 20 km, priatelia....

              Aj takto vyzerala cvičná expedícia DofE, ktorú absolvovali naši šiesti dofáci 2.-3.mája. Začínali v Hnilčíku, prešli cez Bukovec a na druhý deň ukončili svoju expedíciu v Poráči. Overili si svoje zručnosti spolupráce v tíme ako napríklad pri navigácii, varení, podaní prvej pomoci, informovaní o zaujímavostiach o kultúrnom dedičstve, či natáčaní promo videa. Naši dofáci majú presne mesiac doladiť veci či nabrať väčšiu kondičku na kvalifikačnú expedíciu, kde sa preverí ich expedičný tím.

            • Botanici na Schulerlochu

            • Landart a botanika? Určite ÁNO.

              9. mája prváci navštívili svet rastlín v ich prirodzenom prostredí, a to konkrétne v areáli Schulerloch. Po vytvorení skupín, mali nazbierať 13 rastlín (vrátane bylín a drevín) a identifikovať ich. Pomôcť si mohli mobilnou aplikáciou resp. atlasom rastlín v knižnej podobe. To bola tá botanická časť.

              A čo Landart? Išlo o vytvorenie umenia v prírode. Konkrétne naši študenti z nazbieraných rastlín vytvorili umelecké diela, ktoré odprezentovali ostatným. Však posúďte sami.

            • Deň v Galérii umelcov Spiša

            • Vymeniť triedu a lavice za galériu, vdýchnuť život kúsku hliny...

              Výučba v rámci konverzácie anglického jazyka a dejepisu môže prebiehať napríklad aj v Galérii umelcov Spiša, kde je stála expozícia venovaná známemu spišskému umelcovi Jozefovi Hanulovi aj v anglickom jazyku.

              V rámci Župných dní Košického kraja žiaci zároveň využili aj možnosť vyrobiť si na hrnčiarskom kruhu s keramikárom Petrom Smikom svoj vlastný hrnček alebo misku z hliny.

            • Berliner Mauer

            • Včerajšia hodina angličtiny u štvrtákov bola netradičná. Nemčinári na nej prezentovali svoj projekt, na ktorom pracovali v rámci hodín nemeckého jazyka.

              Žiaci hovorili o dejinách Nemecka po 2. svetovej vojne až po rok 1989. Akýmsi symbolom tohto obdobia bol Berlínsky múr, ktorý žiaci znázornili aj po výtvarnej stránke. Prezentácia projektu prebiehala v nemeckom a anglickom jazyku.

            • A Slovo bolo u Boha

            • V sobotu 30. apríla 2022 sa v Poprade konalo Krajské kolo súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy A Slovo bolo u Boha.

              Našu školu reprezentovala Peťka Olejníková, ktorá  opäť predviedla svoje recitačné umenie a domov sa vrátila s krásnym 1.miestom.

              Peťke srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • Girl’s day

            • Vrámci Medzinárodného dňa žien a dievčat v IT, ktorý sa oslavuje na celom svete vždy v štvrtý štvrtok v štvrtom mesiaci občianske združenie Aj Ty v IT pripravili online podujatie Girl’s day.  Jeho cieľom je predstaviť svet IT a moderných technológií dievčatám vo veku 15-19 rokov a priblížiť im, aké možnosti štúdia, práce či podnikania im sektor ponúka.

              Naše tretiačky sa tak dozvedeli množstvo informácií z pozadia IT firiem, aj osobné skúsenosti žien a dievčat, ktoré už v IT pracujú alebo ho študujú. Súčasťou programu boli krátke videá, interaktívne vstupy, diskusia, či aj možnosť zapojiť sa do súťaže o zaujímavé ceny.

            • Dejepisná vychádzka mestom

            • Naši maturanti z predmetov DEJ a OBN sa v rámci seminárov vybrali na vychádzku mestom Spišská Nová Ves. Navštívili sme Múzeum Spiša, v ktorom sme absolvovali prehliadku dočasnej expozície s názvom 150 rokov Košicko-Bohumínskej železnice. Dozvedeli sme sa, že výstavba železnice umožnila lacnú, rýchlu a efektívnu dopravu rúd z baní na Spiši do hút vo vtedajšom rakúskom Sliezsku, teda na Ostravsku.  Keďže sa na Spiši niekoľko storočí ťažili rudy, počítalo sa s tým, že dopravným spojením so Sliezskom sa urýchli hospodársky rozvoj, ktorý povznesie celý región.

              Prezreli sme si aj stálu expozíciu histórie Spiša a pomocou modernej technológie virtuálnej reality sme nakukli do zákulisia fotografického ateliéru Matz, ktorý v Spišskej Novej Vsi fungoval nepretržite od konca 19. storočia do začiatku 50. rokov 20. storočia a niesol meno zakladateľa Gustáva Matza.

              Našou ďalšou zastávkou bola nedávno osadená pamätná tabuľa, ktorá pripomína existenciu židovskej synagógy v našom meste.  Išlo o majestátnu budovu, ktorá bola najväčšou synagógou na Spiši. Stavba bola dokončená v roku 1899. V čase slovenského štátu bola v roku 1941 podpálená a ťažko poškodená. V povojnových rokoch bola smutná história budovy zavŕšená jej rozobratím na stavebný materiál.  

              Nakoniec sme sa zastavili v Spišskom osvetovom stredisku, kde sme si prezreli aktuálnu výstavu fotografií, medzi ktorými sa nachádzajú aj víťazné práce viacerých žiakov z našej školy.

            • Deň Zeme

            • 22. apríl patrí Dňu Zeme.

              Naši žiaci sa vrámci tohto dňa zapojili do jarného upratovania organizovaného mestom Spišská Nová Ves a upratali kaplnku sv. Anny, Najsvätejšej Trojice a Ružencovej Panny Márie a ich okolie. Zároveň sa stali súčasťou pokusu o zápis do Knihy slovenských rekordov v počte ľudí zapojených do upratovania mesta.

            • Okresné kolo v bedmintone žiakov SŠ

            • Ešte pred prázdninami naši chlapci a dievčatá podali super výkony v okresnom kole v bedmintone žiakov SŠ. Súťaž sa konala v priestoroch telocvične SOŠ ekonomickej v Spišskej Novej Vsi.

              Dievčatá prehrali iba jediný zápas a skončili na krásnom 3. mieste. Chlapci nenašli premožiteľa a z 1. miesta postupujú na krajské kolo. 

              Katka, Natália, Katka, Timo, Janko a Dávid ďakujeme za reprezentáciu a srdečne blahoželáme.

               

               

            • Návšteva UPJŠ v Košiciach

            • Dňa 20.4. navštívili naši seminaristi z biológie (3., 4. ročník) katedru zoológie na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a takisto botanickú záhradu.

              Študenti si vyskúšali prácu so stereolupou, pozorovanie bezstavovcov a ich určovanie. Mali možnosť vidieť unikátne preparáty stavovcov a nasať atmosféru akadamickej pôdy. Po zoológii nasledovala botanika, konkrétne prehliadka botanickej záhrady. Naši študenti v tento deň prepojili teóriu s praxou, ktorá bude pre nich určite prínosná pri ich ďalšom štúdiu.

            • Návšteva Spišskej Kapituly

            • Dnešný deň sme pookriali telom i dušou. Naše kroky viedli na Spišskú Kapitulu, kde sme si boli najprv uctiť pamiatku pre nás a našu školu významných ľudí, ktorí nás predišli do večnosti - patróna našej školy Štefana Mišíka, zakladateľa našej školy otca biskupa Františka Tondru a priateľa našej školy o.b. Mons. Štefana Sečku.

              Tak naše kroky viedli do Katedrály sv. Martina, kde sme si vypočuli zaujímavý výklad o jej histórii v podaní historika Mgr. et Mgr. Vladimíra Olejníka, PhD. a potom v biskupskom paláci pozdravili otca biskupa Mons. Jána Kuboša. 

              Na záver sme vykonali pobožnosť Krížovej cesty v nádhernom prostredí Spišského Jeruzalema na Pažici.

            • Krížová cesta

            • Tento týždeň naši žiaci priniesli hranú pobožnosť Krížovej cesty medzi žiakov a pedagógov ZŠ sv. Cyrila a Metoda a ZŠ Povýšenia sv. Kríža. Pútavou dramatizáciou, ktorú si žiaci sami zrežírovali a nacvičili, či už v hereckom alebo hudobnom podaní, sprítomnili cestu utrpenia nášho Pána Ježiša Krista.

              Sme radi, že aj takouto formou sme mohli navštíviť tieto základné školy.

            • Dejepisná súťaž českých a slovenských gymnázií

            • Ako jediné gymnázium zo Spišskej Novej Vsi sme sa v stredu 6. apríla zúčastnili krajského kola Dejepisnej súťaže českých a slovenských gymnázií.

              Táto súťaž má dlhoročnú tradíciu a naša škola mala na nej prvýkrát zastúpenie v podobe 3-členného chlapčenského tímu v zložení Andrej Dzimko, Juraj Javorský a Jakub Jochman. Chlapci museli odpovedať na 107 otázok z rôznych oblastí dejín 2.svetovej vojny. Vôbec to nemali ľahké a otázky boli  pomerne náročné.

              Pár otázok zo súťaže Vám prinášame v priložených slidoch, skúste aj Vy sami, či by ste vedeli správne odpovedať na niektorú z nich.

            • Spolupráca so ZŠ Lipová

            • Naši druháci si v piatok 1. apríla vyskúšali, aké je to stáť na druhej strane katedry. Pre žiakov Základnej školy na Lipovej ulici si vrámci ich projektového dňa venovanému digitálnym zručnostiam pripravili workshop s aktivitami  nielen o nástrahách, ktoré nám médiá prinášajú, ale aj návody a rady, ako rozvíjať kritické myslenie pri používaní médií.

            • Amfo 2022

            • Medzi 58-mimi najlepšími fotografiami neprofesionálnych fotografov vrámci regionálneho kola celoštátnej postupovej fotografickej súťaže Amfo 2022, ktorá je jedinou svojho druhu na Slovensku, môžete vidieť aj tvorbu našich žiakov.

              V A-kategórii - čiernobiela fotografia - získala Ninka Pekárová 1. miesto s fotografiou "Spomienky" a súčasne aj čestné uznanie za fotografiu "Späť ku koreňom".

              V B-kategórii - farebná fotografia - získala Martina Zakuciová čestné uznanie za fotografiu "Objavy minulosti".

              V kategórii Experiment získal Radoslav Kollár čestné uznanie za fotografiu "Externá pamäť".

              Vrámci výstavy, ktorá bude verejnosti sprístupnená do 30. apríla 2022 sú vystavené aj ďalšie práce našich žiakov Daniela Klešča, Sebastiána Zumrika, Ninky Pekárovovej, Barbory Mišendovej a Magdalénky Filippovej.

              Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v krajskom kole.

            • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

            • Sára Mária Hollárová a Erika Lesňáková 31. marca 2022 reprezentovali našu školu na 68. ročníku okresného kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, Hviezdoslavov Kubín 2022 v Spišskej Novej Vsi.

              Dievčatá podali obdivuhodné výkony a v silnej konkurencii získala Sára Mária Hollárová 3.miesto v prednese poézie Krosná od Tomáša Repčiaka.

              Srdečne blahoželáme a obom dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy.

            • Majstrovstvá Slovenska v cezpoľnom behu

            • Rýchle nohy, radosť z pohybu a chuť bojovať našej bežeckej trojici určite nechýba.

              Janko Dzurňák, Benjamín Gradžilo a Timotej Krupa si na Školských majstrovstvách Slovenska v cezpoľnom behu žiakov záklaných a stredných škôl, ktoré sa uskutočnili vo štvrtok 31.marca 2022 v Bratislave vybojovali krásne 2. miesto.

              Chlapci obrovská gratulácia k Vášmu úspechu, sme na Vás hrdí.

            • Zbieraj známky, pomôž misiám!

            • Už niekoľko rokov prebieha na Slovensku pod záštitou Palotínov zbieranie použitých poštových známok pre pomoc misiám. Aj my by sme chceli pomôcť a podporiť túto zbierku.

              Pozbierajte doma alebo od známych staré obálky s orazítkovanými známkami. Vystrihnite z nich známky neporušené s papierovým okrajom cca 1 cm širokým. Známky neodlepujte! Takto pripravené známky prineste do školy.

              Peniaze získané predajom týchto známok budú určené na podporu misijných činností.

              Ďakujeme za každú jednu poštovú známku.

    • Kontakty

      • Cirkevné gymnázium Štefana Mišíka
      • 0915930494
      • 0915 930494 - Riaditeľ školy
      • Radničné námestie 271/8 , 052 01 Spišská Nová Ves 05201 Spišská Nová Ves Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje