• Novinky

            • 25. marec 1942 - smutný dátum v dejinách Slovenska

            • Prvý transport slovenských Židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime bol vypravený zo železničnej stanice v Poprade 25. marca 1942 o 20:20 hod. V ten deň v popoludňajších hodinách vystúpilo z vagónov 999 živých žien, ktoré boli následne podrobené selekcii na rampe v koncentračnom tábore Osvienčim. Podľa svedectiev pamätníkov prežilo väznenie z prvého transportu asi 20 mladých dievčat.

              Týmto sa začala prvá vlna transportov zo Slovenska....

              Tragické osudy miliónov Židov v Európe, vrátane Slovenska, nesmú zostať nikdy zabudnuté a mali by sme si ich neustále pripomínať ako memento, kam až môže zájsť totalitná ideológia a ľudská nenávisť.

              Pozrite sa, ako sa našim tretiakom na hodine dejepisu podarilo spracovať tému Život slovenského Žida na našom území počas druhej svetovej vojny.

            • Čo vieš o hviezdach?

            • Včerajší deň patril všetkých nadšencom astronómie, ktorí si preverili svoje vedomosti v regionálnom kole celoslovenskej vedomostnej súťaže "Čo vieš o hviezdach?". Čakali na nich otázky z všeobecnej astronómie, astrofyziky, histórie astronómie, slnečnej sústavy, či využití kozmonautických prostriedkov v astronómii.

              V krajskom kole nás bude reprezentovať Marek Grečko, ktorý sa včera umiestnil na 2. mieste v III. kategórii.

              Marekovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu!

            • Svetový deň Downovho syndrómu

            • Dnes, 21. marca 2022 si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak podpory ľudí s DS a oslavy ľudskej jedinečnosti, ktorá robí tento svet krajším, pestrejším a zaujímavejším a že byť odlišný je normálne, nosia dve rozdielne ponožky.

              Aj naši žiaci aj učitelia sa dnes zapojili do „Ponožkovej výzvy“ a tak prejavili solidaritu a podporili ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny.

            • Kvalifikačné preteky

            • Naši chlapci a dievčatá sa dňa 15. marca 2022 zúčastnili kvalifikácie o postup na Medzinárodné školské majstrovstvá v cezpoľnom behu, ktoré sa konali v obci Látky, neďaleko Detvy.

              V sťažených podmienkach a teréne s vysokým prevýšením sa opäť pokúsili prekonať samých seba. Chlapci v behu na 5000m, rovnako aj dievčatá v behu na 3000m obsadili ako družstvo krásne 4-té miesta.

              Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

            • Netradičná hodina dejepisu

            • Snažíme sa našim žiakom vytvárať hodiny, z ktorých si odnesú čo najviac vedomostí, ale aj zážitkov.

              Na hodine dejepisu si žiaci tentokrát zahrali scénku príchodu Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu. Scénku si žiaci pripravovali sami, museli si naštudovať informácie k jednotlivým scénam. Takýmto spôsobom si z hodiny odniesli viac ako z tradičnej výkladovej hodiny.

            • Výtvarné spektrum 2022

            • Vo februári 2022 sa uskutočnilo regionálne kolo 59. ročníka celoštátnej výtvarnej súťaže Výtvarné spektrum, kde našu školu reprezentovali svojimi prácami žiačky druhého ročníka Natália Omastová a Erika Lesňáková.

              Obe dievčatá boli úspešné vo vekovej kategórii 15-25 rokov. 

              Natália získala ako jediná čestné uznanie v kategórii maľba.

              Erika Lesňáková získala 1. miesto v kategórii priestorová tvorba a postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční v Košiciach.

              Ak budete chcieť trošku duševne pookriať pri umeleckých dielach, srdečne Vás poývame na vernisáž výstavy diel celoštátnej postupovej súťaže v Spišskom kultúrnom centre, ktorá sa bude konať 24. februára 2022.

              Výstava potrvá do konca marca a jej súčasťou budú aj diela našich žiačok.

            • Online DOD 2022

            • Poďme sa stretnúť online!

              Už 3. februára 2022 o 18:00 na @GymMisika sa môžete dozvedieť zaujímavé informácie nielen o štúdiu na našom gymnáziu, ale aj o našom študentskom živote.

              Všetci ste srdečne vítaní.

            • Piráti krásy

            • Srdečne blahoželáme našim študentkám Petre Olejníkovej a Sáre Márii Hollaarovej ku krásnym prvým miestam v diecéznom kole recitačnej súťaže Piráti krásy v kategórii poézie a prózy.

            • Navždy sa zachová v pamäti stužková...

            • Keď atmosféra dýcha krásnymi vôňami, elegantnými šatami, dobrou náladou, úsmevmi na tvárach, ale aj očakávaním, ako to všetko dopadne... S malým oneskorením Vám prinášame pár výnimočných záberov z odovzdávania zelených stužiek našim štvrtákom, ktoré sa uskutočnilo ešte v októbri.

               

            • Raccontare in Italiano

            • Pri príležitosti konania “XXI. týždňa talianskeho jazyka vo svete”, ktorého cieľom je propagovať taliansky jazyk, vyhlásilo Talianske veľvyslanectvo v Bratislave v spolupráci s asociáciou Eduitalia prvý ročník súťaže “Raccontare in Italiano”, určenej študentom stredných škôl na Slovensku študujúcim taliansky jazyk. 

              Naša žiačka Dominika Štiavnická (III.roč.) sa zúčastnila tejto esejistickej súťaže s témou Mládež a životné prostredie. 

              Dominike ďakujeme za účasť a reprezentáciu školy.

            • Spolupráca so strednou školou v Bologni

            • Sme veľmi radi, že naďalej pokračujeme v spolupráci so strednou školou v Bologni.

              Naši žiaci mali teraz možnosť pozrieť si video o živote na strednej škole a v ich meste, ktoré si pre nás naši taliansky spolužiaci pripravili.

              Dúfame, že už čoskoro sa s nimi stretneme aj osobne, či už u nás alebo v Bologni. 

            • Pravda a lož na internete

            • Tento rok sa naše žiačky Tímea Nováková, Erika Lesňáková (II. roč.) a Petra Olejníková (III. roč.), absolventky predmetu Mediálna výchova, zapojili do Esejistickej súťaže, ktorú organizoval Inštitút etiky a bioetiky v spolupráci s Katedrou bioetiky UNESCO, FF Prešovskej univerzity s názvom Pravda a lož na internete.

              Žiačky vo svojich prácach kriticky poukázali novodobé negatívne správanie sa ľudí, spôsobené neuvedomelým používaním sociálnych sietí a internetu. Vyzdvihli potrebu kritického prístupu a zvyšovania mediálnej gramotnosti. Inak sa ľudia a najmä mladí ľudia môžu stať obeťou rôznych foriem klamstva, konšpirácii i závislostí, ktoré sú okrem iných dobrých vecí tiež súčasťou online priestoru. 

              Za ich tvorivosť a ochotu prezentovať svoje myšlienky k tejto téme im ďakujeme. 

            • Novoročné požehnanie školy

            • Prvý deň v škole v novom kalendárnom roku sme začali s požehnaním a posvätením priestorov školy vdp. dekanom Slavomírom Gallikom. K sviatočnej atmosfére prispeli aj koledy v podaní našich žiakov a  nechýbal ani vianočný punč. 

            • Netradičné online hodiny občianskej náuky a dejepisu

            • V predvianočnom čase  sme si spestrili vyučovanie občianskej náuky a dejepisu netradičnými formami a metódami, ktoré  v plnom rozsahu navrhli a zrealizovali  samotní žiaci.

              Druháci si pomocu aplikácie Gartic Phone preverili, či vedia správne odhadnúť rôzne modelové situácie z oblasti psychológie a sociológie. Keďže tieto situácie museli zároveň aj popísať slovne a aj nakresliť,  vyskúšali si svoje praktické aj kreatívne zručnosti.  

              Tretiaci zorganizovali špeciálne „Inkognito a Radom Voštinárom“ a do štúdia si pozvali rôznych filozofov.  V rámci skupín mali pomocou zverejnenej indície a následných otázok uhádnuť, o ktorých filozofov išlo. Nechýbal ani tajný hosť, ktorého identitu si môžete overiť v galérii.

              Maturanti sa vžili do úlohy investigatívnych reportérov a priniesli nám zaujímavé a pestré, často aj alternatívne  informácie zo súčasného spoločenského i politického diania.  Svojich úloh sa zhostili naozaj veľmi zodpovedne a mnohí aj svoj celkový vzhľad, oblečenie  alebo dokonca pozadie na Zoome prispôsobili svojej role.

              Na dejepisnom seminári si zase maturanti pripravili prezentáciu s mnohými zaujímavosťami z histórie vianočných sviatkov a tradícií.  Potom sa pomocou kvízu Kahoot  pobavili na najnetradičnejších a najbizarnejších faktoch o vianočných  zvykoch v rôznych krajinách sveta.

              Milí žiaci, nech vás kreativita, skvelé nápady a chuť pracovať neopúšťajú ani v Novom roku.

            • Micro:bit Vianoce

            • Dnes sa u nás rozblikali farebné LED svetielka na vianočnom stromčeku a zaznela známa vianočná melódia Jingle bells. Naše dievčatá absolvovali online workshop Micro:bit Vianoce organizovaný občianskym združením Aj Ty v IT, ktoré pomáha dievčatám a ženám objaviť svet IT, vzdelávať, motivovať a naštartovať ich kariéru v IT sektore.

            • Piráti krásy 2021

            • Témou tohtoročnej diecéznej recitačnej súťaže Piráti krásy bola rodina. Recitátori sa mali zamerať na texty slovenských autorov, ktoré odrážajú bohatstvo rodiny a rodinných vzťahov. Napriek súčasným opatreniam a náročným okolnostiam sa do súťaže zapojilo viac než 30 súťažiacich z celej našej diecézy. Našu školu v II.kategórii žiakov gymnázií a SOŠ reprezentovali dve žiačky - v umeleckom prednese poézie Petra Olejníková, žiačka III.A triedy s textom od Ján Smreka Krásna matka  a v prednese prózy Sára Mária Hollaarová, žiačka I.A triedy s textom od Tomáša Repčiaka Krosná.

              Obe dievčatá sa umiestnili na krásnych prvých miestach.

              Ďakujeme za reprezentáciu a srdečne blahoželáme!

               

               

               

               

            • Časopis Farská rodina o nás

            • O tom, čo všetko sme prežili počas prvých dvoch mesiacov v škole, že sme častokrát prekonali samých seba a dokázali, že talent a zanietenie nám nechýba, aké stretnutia a aktivity sú za nami, ktoré nás nielen niečo nové naučili, ale obohatili myseľ i dušu, o tom všetkom sa dočítate v najnovšom čísle Farskej rodiny.

    • Kontakty

      • Cirkevné gymnázium Štefana Mišíka
      • 0915930494
      • 0915 930494 - Riaditeľ školy
      • Radničné námestie 271/8 , 052 01 Spišská Nová Ves 05201 Spišská Nová Ves Slovakia
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje